Be in control
RISE

Tijd om over te stappen naar RISE with SAP? 

RISE
Wie het nieuws over zakelijke applicaties een beetje volgt, weet dat 2027 een belangrijk jaar is. Dat is namelijk het moment waarop SAP de ondersteuning voor SAP ERP Central Component, beter bekend als SAP ECC, zal staken. Klanten worden vriendelijk maar resoluut doorverwezen naar RISE with SAP. Het is verstandig om nu alvast te overwegen om uw ERP-oplossing naar de cloud te verplaatsen.

Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt is het management van SAP ontevreden over het tempo waarmee klanten overstappen naar de cloud. Vorig jaar werd duidelijk dat veel bedrijven hun ERP-oplossing liever on-premises laten draaien. Om deze groep te stimuleren alsnog naar de cloud te gaan, krijgen slechts de cloudversies van S/4HANA bepaalde nieuwe features, zoals kunstmatige intelligentie (AI). Ook modules die bedrijven ondersteunen bij hun duurzaamheidsrapportages, worden voorbehouden aan cloudgebruikers. 

Tijd voor een ERP-cloudmigratie? 

Hoewel er zeker een discussie valt te voeren over deze zachte drang, kiezen wij liever voor een pragmatische reactie op het beleid van SAP. Is dit namelijk niet een mooi moment om u te verdiepen in de voordelen van de cloud?
 
Het migreren van uw ERP-oplossing naar de cloud is dan misschien nog maar het begin. Heeft u erover nagedacht om uw volledige IT-infrastructuur naar de cloud over te zetten? Uw huidige oplossingen behelzen misschien wel het beheer van een breed scala aan applicaties en databases op meerdere locaties; een proces dat lastig kan zijn voor bedrijven die wendbaar willen zijn. (Wilt u een voorbeeld? Probeer gewoon de naam van één element in uw huidige systeem te veranderen…) Door naar de cloud te gaan, kunt u zich helemaal richten op de corebusiness. Immers,   

  • het consolideren van contracten voor softwarelicenties en applicatieondersteuning leidt tot kostenbesparingen en vereenvoudigde handelingen; 
  • met name bij het bundelen van diensten bij één aanbieder worden de beheer- en administratieve lasten verlicht; 
  • een cloudomgeving biedt flexibiliteit voor kleine aanpassingen en borgt de backend-technologie en security. 

Wat is RISE with SAP? 

RISE with SAP kunnen we zien als een effectieve weg naar de cloud. Deze beheerde service helpt organisaties bij het veilig en efficiënt overstappen van lokale ERP-oplossingen – zoals SAP ECC en SAP S/4HANA – naar de cloud. Klanten profiteren van geavanceerde, cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware die is uitgerust met intelligente functies, realtime analyses en technologieën die compliance en betrouwbaarheid versterken. 
 
De onafhankelijke SAP-expert Chip Hanna schrijft op de website CIO dat RISE with SAP vooral gunstig is voor bedrijven die te maken krijgen met de volgende scenario’s: 

  • Verouderde IT-infrastructuren: Voor bedrijven die hun systemen willen moderniseren, is RISE with SAP een effectieve oplossing om hun gegevens snel naar de cloud te migreren. Het implementeren van RISE in een greenfield-omgeving biedt een eenvoudig pad om hun technologie in één enkele, alomvattende stap voor meerdere jaren te updaten, waarbij de complexiteiten die samenhangen met een dergelijke transitie, worden omzeild. 
  • Huidige SAP ECC-gebruikers: Bedrijven die SAP ECC in combinatie met verschillende afzonderlijke systemen gebruiken, kunnen waarde halen uit het adopteren van RISE. Deze aanpak stelt hen in staat de stap van het consolideren van hun systemen binnen een lokaal SAP-framework te omzeilen voordat ze overstappen van ECC naar S/4HANA in de cloud; dat maakt het proces eenvoudiger. 
  • Bedrijven met ingehuurde expertise: RISE biedt een oplossing voor organisaties die niet willen investeren in interne vakexperts voor S/4. Het stelt hen in staat essentiële SAP BASIS- en infrastructuurondersteuningsrollen extern te beleggen. Het bedrijf kan op die manier de digitale transformatie maken zonder allerlei obstakels op zijn pad te vinden. 

Dat klinkt allemaal mooi, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Laten we het verhaal vertellen van een innovatief Nederlands bedrijf dat overstapte op RISE with SAP. 

RISE with SAP: een Nederlandse casestudy 

Na de verkoop van de divisie voor huishoudelijke apparaten door Philips in 2021, ontstond het zelfstandige bedrijf Versuni. Zijn missie: binnen slechts 18 maanden een compleet nieuw technologielandschap realiseren. Met RISE with SAP als solide basis voor innovatie en groei slaagde Versuni erin om in 55 landen – zonder vertragingen – te migreren naar een SAP-omgeving voor alle vestigingen. 
 
“Het algemene doel is om onze organisatie te transformeren, zodat deze zich echt richt op levenslange betrokkenheid bij onze consumenten. Dankzij de nieuwste technologieën kunnen we onze klanten sneller en beter van dienst zijn,” zei CIO Corine Adams volgens een persbericht van SAP. “Consumenten staan ​​centraal bij al onze beslissingen en we willen hun behoeften vertalen in nieuwe, innovatieve producten. Daarom is het essentieel dat we goed begrijpen wat ze willen.” 
 
Een nieuw landschap moest die inzichten bieden. Maar dat landschap stelde Versuni ook voor een grote uitdaging. Binnen slechts 18 maanden moesten ze een solide basis leggen – een ‘minimum viable product’ – voor de activiteiten van het bedrijf en de voortdurende groei. “Tegelijkertijd zagen we deze uitdaging als een unieke kans om helemaal opnieuw te beginnen,” aldus Adams. “Een greenfield-aanpak bood ons de unieke kans om processen en werkmethoden te implementeren volgens de industriestandaarden.” 
 
Om dit te bereiken lanceerde Versuni het Exuviate-programma, een verwijzing naar het Engelse woord voor het afwerpen van de oude huid of schaal bij dieren. Het programma – gebaseerd op de principes ‘SAP, tenzij’ en ‘cloud, tenzij’ – gebruikte RISE with SAP om over te stappen naar een ERP-oplossing in de cloud. Zo werd Versuni een ​​digitaal gericht bedrijf dat datagestuurde besluitvorming gebruikt om innovatie en groei te bevorderen. 

Tot slot

Uiteraard kunnen ook kleine en middelgrote ondernemingen profiteren van de voordelen van RISE with SAP. Daarbij geldt altijd: de transitie naar de cloud vereist een zorgvuldige afweging, gezien de potentiële obstakels – vooral de obstakels die verborgen zijn in de code van bestaande SAP on-premise oplossingen.

Deel dit artikel:

Meld je aan voor een OpenText Experience Session

Scroll to Top
tcf logo